dilluns, 29 de setembre del 2014



Ratolí:
El ratolí o mouse  és un dispositiu apuntador utilitzat per facilitar el maneig de un entorn gràfic en un ordinador. Generalment està fabricat en plàstic i s'utilitza amb una de les mans. Detecta el seu moviment relatiu en dos dimensions per la superfície plana en la que es recolza, apareixent a la pantalla com un punter o fletxa.
Avui en dia és un element imprescindible en un ordinador per la majoria de les persones, i tot i l'aparició d'altres tecnologies amb una funció similar, com el trackpad o la pantalla tàctil. Probablement en el futur podria desaparèixer en ser possible moure el cursor o el punter amb els ulls o fent servir el reconeixement de veu.
Va ser dissenyat per Douglas Engelbart i Bill English en els anys 60 al Stanford Research Institute, un laboratori de la Universitat de Stanford a Silicon Valley, California.






Teclat:
En informàtica, un teclat d'ordinador és un perifèric utilitzat per la introducció d'ordres i dades en un ordinador, encara que teclats similars s'utilitzen també en màquines d'escriure. Actualment el teclat és un element indispensable per un ordinador i és juntament amb el ratolí el perifèric d'entrada més important.

Els primers teclats daten del segle XIX quan es començaven a crear les primeres màquines d'escriure aquests teclats van ser importats als ordinadors i s'han tornat, juntament amb el ratolí un perifèric d'entrada indispensable.
Amb la intrusió de les màquines d'escriure electròniques i els primers ordinadors es va proposar seriosament fer un canvi en la disposició de les tecles que havia estat creat per dificultar-ne l'ús.Però amb el temor que aquest fet fos dissuasiu quan la gent s'actualitzés es va mantenir l'antic teclat QWERTY que encara avui és utilitzat per quasi tothom.
Memòria Rom:

La memòria de només lectura, coneguda també com ROM, és un mitjà d'emmagatzematge utilitzat en ordinadors i dispositius electrònics, que permet només la lectura de la informació i no la seva escriptura, independentment de la presència o no d'una font d'energia.

Les dades emmagatzemades a la ROM no es poden modificar, o almenys no de manera ràpida o fàcil. S'utilitza principalment en el seu sentit més estricte, es refereix només a màscara ROM-en anglès, MROM- (el més antic tipus d'estat sòlid ROM), que es fabrica amb les dades emmagatzemades de manera permanent i, per tant, el seu contingut no pot ser modificat de cap manera. No obstant això, les ROM més modernes, com EPROM i Flash EEPROM, efectivament es poden esborrar i tornar a programar diverses vegades, tot i ser descrits com "memòria de només lectura" (ROM). La raó que les continuï cridant així és que el procés de reprogramació en general és poc freqüent, relativament lent i, sovint, no es permet l'escriptura en llocs aleatoris de la memòria. Tot i la simplicitat de la ROM, els dispositius reprogramables són més flexibles i econòmics, per la qual cosa les antigues màscares ROM no se solen trobar en maquinari produït a partir del 2007.







Memoria Ram:
La memòria RAM, de l'anglès Random Access Memory (Memòria d'Accés Aleatori), és un tipus de memòria informàtica, caracteritzat per un accés directe en qualsevol ordre (aleatori) en un temps constant, sense distinció de la posició on es trobi la informació ni de la posició de l'anterior lectura. Actualment es produeixen mitjançant circuits integrats. L'expressió "Memòria RAM" s'utilitza sovint per a referir-se als mòduls de memòria.
Això contrasta amb altres mecanismes d'emmagatzemament, com les cintes o els discs magnètics i òptics, en què es depèn de la posició del capçal mòbil de lectura. En aquests dispositius, el moviment triga més que la mateixa transferència de dades, i el temps d'accés depèn de la posició física del següent element.
La paraula RAM s'associa amb tipus de memòria volàtils, on la informació es perd quan és l'alimentació s'apaga. Noti's que altres tipus de memòria també són RAM (d'accés aleatori), com la memòria ROM i un tipus de memòria flash anomenat NOR-Flash,
Avui en dia és usat com a memòria principal en tots els ordinadors personals, per això se'n coneix també com a memoria externa o principal.



Monitor:
En informàtica, una pantalla o monitor d'ordinador és un perifèric de l'ordinador, consistent en una pantalla que mostra l'activitat que du a terme la computadora a la que està connectada. Habitualment, s'utilitza per visualitzar el procés d'introducció de dades a través del ratolí o del teclat i el processament que en fa l'ordinador, segons les pautes marcades pel sistema operatiu i els programesque hi hagi instal·lats. La tecnologia usada per a fabricar monitors evoluciona constantment. Els primers eren monocroms, i després es fabricaren amb pantalla de color, utilitzant la tecnologia CRT, van créixer en mida de pantalla mentre reduïen la curvatura d'aquesta. Actualment s'estan imposant els monitors plans, amb tecnologia TFT, que pesen menys i ocupen menys espai.



dijous, 25 de setembre del 2014

CPU:

És el component de l'ordinador i d'altres dispositius programables, que interpreta les instruccions contingudes en els programes i processa les dades. Els CPU proporcionen les característiques fonamentals de l'ordinador digital (la programabilitat) i són un dels components necessaris trobats a les computadores, junt amb l'emmagatzemament primari i els dispositius d'entrada/sortida.
Les primeres CPU van ser dissenyades a mida com a part d'un ordinador més gran.